Čitaoci

уторак, 21. јул 2009.

NOVI OKRUGLI STONJAK

Evo najzad je zavrsen. Već dugo vremena čeka da bude objavljen ali nestižem. Neznam dal svi imaju takvih problema sa okruglim radovima, ali ja radim po šemi i kad je rad gotov dobijem nepravilan krug i treba dosta dobro da se uštirka i lepo da se opegla. Ako ga ostavim ne uštirkanog to onda nije krug vec neka kupa da se tako izrazim. Sad ću jedno vreme da se odmaram od okruglih radova.




Već kad sam tu pokazaću i neke druge radove koje sam radila u boji.

Pošto mama stalno hoće neki rad u crvenoj boji za njenu kuhinju onda sam joj i uradila jedan takav.
Od ostatka crvene boje sam sebi ukombinovala mali milje crveno bele boje.
A u nedostatku jedne vrste konca ivicu ovog okruglog stonjaka sam uradila sa crvenom vunicom. Ovaj rad je isto radjen po šemi ali je mnogo bolje ispao nego ovaj sad zadnji.

4 коментара:

  1. Jao, onaj prvi sam i ja heklala samo se ne sećam kome sam ga poklonila :)

    Lek za nepravilan oblik je da stolnjak ili milje, kad ga opereš i uštirkaš, raširiš na ravnu površinu, razvučeš i po ivici pobodeš čiode kojima ćeš ga pričvrstiti za podlogu (za krug je potrebno dosta čioda kako se ne bi dobio mnogougao). Ja kao podlogu obično koristim peškir koji raširim na ravnu površinu i izravnam. Kad sve to pobodeš, ostaviš da se tako osuši pa onda skineš i ispeglaš. Na engleskom se ovo zove 'blocking' (ima i drugih tehnika, ovo je samo jedna) i koristi se kako u heklanju tako i u štrikanju. Probaj, ja to koristim za sve što heklam od konca, bez obzira kojeg je oblika i mnogo sam zadovoljnija izgledom radova od kad tako radim.

    ОдговориИзбриши
  2. hvala na poruci, i probaću ubuduće da na taj način štirkam svoje okrugle stonjake.
    i pokazala sam ti sa kojim ja koncem radim. malo je deblji od originalnog konca za heklanje, barem onog u boji koji sam dosad kupovala. pozdrav

    ОдговориИзбриши
  3. Super ako je deblji, brže ide ;) Da ti pravo kažem, najtanji kojim sam ja heklala je 15, stvarno ne znam kako ljudi heklaju onim još tanjim, npr. 30-icom ili 40-com! Svaka čast ako neko to vidi - ja bih mogla samo s lupom.

    ОдговориИзбриши
  4. Jedino što sam kao početnik napravila grešku jeste da sam kupila tanku heklačicu, pa su mi radovi bili tako gusti da se nisu mogli videti. Svi ukrasi su ostali na stonjacima jako zgusnuti da se nisu mogli ni raspeglati. Ali sve se uči pa sam tako i ja naučila da mi radovi lepše izgledaju. :-)

    ОдговориИзбриши