Čitaoci

петак, 2. октобар 2009.

MARKIZA

Ovu tortu smo probali da radimo u raznim oblicima. Prvo je bila četvrtasta, kasnije okrugla i sad zadnji put je bila jajasta kao što ste i videli. Torta je od čokolade pa sad ko voli kremasto i čokoladno markiza je dobitna kombinacija.
Potrebni sastojci - za duplu meru jer je to onda pristojna torta:
- 14 jaja
- 500 gr šećera
- 2 margarina za kolače
- 500 gr čokolade za kuvanje (može i da se kombinuje 300 gr originalne čokolade za kuvanje i 200 gr kakao table)
- aroma ruma
- 200 do 300 gr petit keksa (zbog veličine tepsije koja se koristi)
- 2 šlaga.
Način pripreme torte:
Odvojiti žumance i belance u dve činije. Onda u žumance staviti šećer i mutit, zatim u to dodati margarin i opet mutiti. U izmućenu smesu dodati otopljenu čokoladu (čokoladu topiti sa malo margarina za kolače na tihoj vatri) i izmešati da se dobije lepa smesa. Onda ukapati ruma po želji. Netreba cela bočica ( u zavisnosti od ukusa i jačine arome treba manje od pola bočice).
Posebno izmutiti belanca u onda ih polako varjačom mešati sa prvom smesom. Mutiti ručno varjačom da se lepo sjedini i da se belance utopi u prvu smesu.
Sada tepsiju ili šerpu u kojoj planirate da napravite tortu treba prvo staviti petit keks prethodno potopljen u mleko i rum. Obložiti keksom dno tepsije, zatim celu masu istresti na keks i onda odgore staviti ponovo keks potopljen u mleko i rum. I sad tortu ostaviti da prenoci u zamrzivaču. Po pravilu bi trebala da stoji u zamrzivaču 12 sati. Kad je izvadite iz zamrzivača onda je istresete iz tepsije na tacnu i odgore stavite šlag ili dekoraciju koju hocete.
E sad mi smo iz iskustva naučili da je lakše prvo u tepsiju staviti najilon pa tek onda keks i smesu jer kad se vadi, lakše izađe iz tepsije. Jer kad okrenete tepsiju lakse se povuče najilon koji vuče napolje celu tortu. I pošto je moja porodica ljubitelj kremastih ali čistih filova u ovaj fil možete staviti i suvo grožđe, orase, keks. Ali mi smo to sve izbacili jer nam je najlepša ovako kad je napravimo. Odnosno to je čista torta i tako je moja mama uspela da zadovolji ukuse svoje porodice.
I sad evo jedna slika kako torta izgleda iznutra, zaprvo to sam parče jedino pronašla na slikama. Nadam se da će je neko i napraviti i da će se oduševiti.

6 коментара:

  1. kako ide keks definitivno moram da je pravi.sjajno.

    ОдговориИзбриши
  2. Ovo je jedna od mojih omiljenih torti, ali u nju nažalost idu jaja bez termičke obrade, što je vrlo, vrlo rizično

    ОдговориИзбриши
  3. drago mi je misha da ima još obožavaoca ove torte. u pravu si što se tiče jaja da je rizično, ali mogu da ti kažem da 20 i kusur godina pravimo ovu tortu i više puta godišnje, jedino izbegavamo za dva letnja rođendana da je pravimo ali nismo imali problema. inače jaja kupujemo u trgovini pa se nadam da je i to dokaz da kupujemo ispravna. ali ko je voli kao moja porodica onda je i pravi. jer nema ništa za mene od čokolade i te markiza torte. pozdrav

    ОдговориИзбриши
  4. hehehe i ja obozavam "markizu"
    moram samo da kazem -ja je previm sa bebi piskotama koje umacem u mlako mleko,a sto se zumanaca tice,ja ne rizikujem- iako jaja kupim od komsinice pored mene,ja zumanca sa secerom stavim u serpicu i na pari ih mutim mikserom dok ne pobele,onda ih sklonim i mutim jos malo mikserom dok se ne prohlade-zeznula sam se jednom i pomesala dok su bila vruca,pa nije bio dobar fil...

    eto resenja za termicku obradu,pa probajte,torta je stvarno super

    ОдговориИзбриши
  5. e vidiš, Buba, nisam znala da može i tako! Hvala ti što si me prosvetlila, sad će biti markize za svaki rođendan :)))

    ОдговориИзбриши
  6. hvala buba, ako je ukus isti onda je to rešenje za naše probleme i svih koji je vole. kisy kisy

    ОдговориИзбриши